آغاز سومین جشنواره گره طلایی استاد رشتی زاده
صدیقه مرادی، مجری سومین جشنواره گره طلایی، ضمن خیر مقدم و شادباش از تمام بزرگوارانی که در این جشنواره شرکت کردند، برنامه را آغاز کرد.
سومین جشنواره گره طلایی استاد رشتی زاده
سه شنبه، 16 آذر 1395، سومین جشنواره گره طلایی استاد رشتی زاده با حضور بزرگان فرش دستباف کشور و فعالان این عرصه در شهر قم برگزار شد.
2016/12/06 | 1395/09/16
تعداد بازدید : 101
آغاز سومین جشنواره گره طلایی استاد رشتی زاده
صدیقه مرادی، مجری سومین جشنواره گره طلایی، ضمن خیر مقدم و شادباش از تمام بزرگوارانی که در این جشنواره شرکت کردند، برنامه را آغاز کرد.
یادی از استاد یدالله رجبیان
مرحوم استاد یدالله رجبیان، تولید فرش دستباف را با طرح هایی در سبک اصفهان از استاد ارچنگ و مصورالملوک آغاز می کند اما در یکی از روزهای سر سبز اردیبهشت ماه در باغ ارم شیراز آنچنان تحت تأثیر زیبایی محسورکننده گل های رز این باغ گرفته که مدت زمان زیادی به آنها خیره می ماند این مشاهده ی عرفانی گل های رز الهام بخش وی برای طرح اولیه گل رز شد. ابوالفضل که از آوان کودکی استعداد و ذوق هنری خود را بروز می داد به خواست پدر پا به عرصه ی هنر و صنعت فرش دستباف می گذارد و در کنار تحصیل و اخذ مدرک کارشناسی به فعالیت در تولید فرش دستباف و همکاری با پدر مشغول می گردد.
سخنرانی ابوالفضل رجبیان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرش استان قم
ابوالفضل رجبیان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرش استان قم، ضمن خیرمقدم به حضار این جشنواره چنین سخن گفت که استاد رشتی زاده، انسانی فرهیخته و هنرمندی بنام بود که به تمامی مراحل و فرآیند تولید فرش دستباف آشنایی کامل داشت.
سخنرانی استاد رضا ارمی
استاد رضا ارمی، تولیدکننده فرش دستباف، سخنرانی خود را با چندین بیت شعر آغاز کرد که به شرح زیر می باشد.
ببند چله دوان تار را به دار تنم، که من به تار تو آهنگ نقشه را بزنم
تو بالهای مرا نقش میزنی بگذار، به دور تار تو از فرش پیله ای به تنم
گره زده ام به صبوری امیدهایم را، که عاقبت گره از کار بسته باز کنم
به پای هر گره ی زرد و سرخ و صورتی ام، گلی به بوم و دعایی است غنچه بر دهنم
ببین که در پس هر پیچ و تاب اسلیمی، کسی که پای دلش بسته ی تو بوده منم
برای آنکه نوازش کنم نگاه تورا، پر از تقارن گل ریز های نسترنم
به رج رجم زده ام خانه خانه طرح تو را، تو رود باش در آغوش کلبه و چمنم
گره دقیقه، گره ثانیه، گره شب و روز از این دقیقه دقیقه چگونه دل بکنم؟
اگر که رفته به کج راه و پاره پاره شده، رفوی توست مداوای زخم جان و تنم
به دست توست نگاهم، چگونه میخواهی که قیمتی بگذاری به هر گره زدنم
درفش کاوه بر افراز تا بلند کنی، مرا که پرچم دیرین کشوری کهنم
سخنرانی استاد مصطفی ملکیان
استاد مصطفی ملکیان، فیلسوف و پژوهشگر در این همایش چنین ذکر کرد که در طول تاریخ فرهنگ بشری بسیاری از فرزانگان و همه ی عارفان و تقریبا همه ی بنیان گذاران ادیان و مذاهب و حتی بعضی از فیلسوفان در یک نکته با هم، هم داستان بودند و آن اینکه در جهان هستی و مخصوصا در عالم انسانی نشانه های خدا هست و به چشم می خورد گاهی این سخن را درباره ی کل جهان هستی گفته اند و گاهی در خصوص عالم انسانی گفته اند که خدا در جهان هستی و در خصوص عالم انسانی نشانه هایی از خود باقی گذاشته است و به این لحاظ می شود گفت که همه ی پدیده های عالم طبیعت و پدیده های عالم انسانی می توانند آیه و نشانه ای از خدا باشند، آیه یا به تعبیر زبان فارسی نشانه همیشه چیزیست که با مشاهده آن چیز شما به یاد چیز دیگری می افتید یا دلالت می شوید راهنمایی می شوید به وجود چیز دیگری. اگر شما با شنیدن صدائی راهنمایی شدید یا به یاد هنرمند خواننده ای افتاده اید یااگر با بوئیدن بویی به یاد گلی افتاده اید یا دلالت شدید به وجود گلی در محیط اطرافتان آنوقت به لحاظ فلسفی می شود تعبیر کرد که این گل بوسیله آن بو نشان داده شد این گل مدلول آن بو است و این بو دال بر آن گل است یا آن آوا دال بر آن هنرمند است و بنابراین می شود گفت آن آوا نشانه ی وجود آن هنرمند یا به یاد آورنده آن هنرمند است
یادبود استاد علی رشتی زاده
استاد حاج علی رشتی زاده از چهرههای ماندگار فرش دستباف در سال 1302 در کاشان چشم به جهان گشود، این هنرمند حدود 400 نقشه و طرح فراموش شده ایرانی را زنده کرد و این نقش و نگارها را در قاب زیبای فرش دستباف ابریشم به تصویر کشید. وی که در سن 21 سالگی بافت فرش را آغاز کرد، در 70 سال فعالیت خود توانست زمینه کاری بیش از 800 بافنده را در استانهای اصفهان و قم فراهم نماید. از دیگر اقدامات وی میتوان به برپایی فروشگاه دائمی فرش در شهر پاریس فرانسه اشاره کرد که در آن فرشهای دستباف ابریشم ایران به نمایش گذاشته شده و علاقمندان زیادی را به خود جلب کرده است. استاد علی رشتی زاده در سال 1393 در حالیکه بیش از هفتاد سال از عمر خود را در تولید فرش سپری کرده بود، دعوت حق را لبیک گفته و به دیار باقی شتافت. روحش شاد و یادش گرامی
معرفی برگزیدگان و اهداء لوح تقدیر مسابقه طراحی
در سومین جشنواره استاد رشتی زاده، لوح تقدیر به همراه جوایز به دانشجویان منتخب مسابقه طراحی فرش دستباف اهدا گردید.
مستند ریسندگی نخ ابریشم
این ویدیو، به درخواست محمدرضا رشتی زاده در این جشنواره به نمایش گذاشته شد.
سخنرانی مهندس امیر طیبی نژاد، مدیر عامل شهرک های صنعتی
مهندس امیر طیبی نژاد، مدیر عامل شهرک های صنعتی استان قم، در این همایش چنین سخن گفت که نگاه شهرک های صنعتی و سازمان صنایع کوچک به هنر صنعت فرش، یک نگاه توسعه ای است. نقش پیشینه ی کهن فرش در رشته رشته و زمان زمان تاریخ کهن ما بیان شده است. شاید نگاه به این پیشینه و این گذشته ی پر طمطراق فرش امروز دستان هنرمندانی که میراث دار این میراث کهن هستند را باز کرده تا نقشی بزنند از دل و رنگ رنگ رشته های فرش.
پایان سومین همایش گره طلایی
استاد محمدرضا رشتی زاده، ضمن تشکر از بزرگوارانی که در این همایش حضور داشتند، افزود که تلاش بر این است که این برنامه هر ساله بهتر و بهتر شود.در انتها، لوح تقدیری به استاد ملکیان تقدیم کردند و برنامه را به پایان رساندند.