پانزدهمین نشست انجمن صنفی کارفرمایان فرش دستباف قم (واکاوی فرش پازیریک ابوالفضل خوش صحبت)

جلسه پانزدهم انجمن صنفی کارفرمایان فرش دستباف قم با حضور آقایان محمدرضا رشتی زاده، هادی پورجهان، حسین بیک زاده، محمدمهدی ایمانی، علی اشعری فرد، محمدرضا صدیقیان، دکتر محمد نوری، ابوالفضل خوش صحبت از تولیدکنندگان و فعالان حوزه فرش در تاریخ 17 آبان 1401 در دفتر کار هادی پورجهان برگزار گردید. موضوع این جلسه با عنوان "واکاوی فرش پازیریک ابوالفضل خوش صحبت" اعلام شد در ادامه هر یک از شرکت کنندگان نظر خود را در این باره ذکر نمودند که به شرح زیر می باشد

1401/08/17

تعداد بازدید: 2

بخش اول نشست

بخش اول نشست

جلسه به این صورت آغاز شد که آقای محمدرضا رشتی زاده ذکر کردند دوستداران فرش، جامعه شناسان و هنرمندانی که در زمینه فرش فعالیت نداشته اند اما اطلاعاتی در خصوص فرش دارند و تناسب های زیبایی را می شناسند، بهتر است نظرات خود را در رابطه با فرش دستباف ارائه دهند. در بحث شناسنامه، آیتم های موجود در آن مهارتی هستند مانند عرض،طول، رج و... اما در قسمت توضیحات شناسنامه می توان تاریخچه ی فرش را ذکر کرد که باید زبان جدیدی برای آن ارائه شود. بنابراین سوالی مطرح است که چگونه می توان تاریخچه فرش تعریف کرد؟ ارزش اثر یک هنرمند، بیشتر وابسته به خود هنرمند است. بنابراین تولیدکنندگان می توانند هنرمندان را در مکان های مختلف و نمایشگاه ها معرفی کنند و ارزش آنها را بالا ببرند.

در ادامه آقای هادی پورجهان عنوان کردند که این قالی، برای منطقه آذربایجان است. قالی ذهنی بافی شده، نقشه ای ندارد و منظور از ذهنی بافی، این است که بافنده یک طرح را از قبل حفظ کرده و شروع به بافت می کند.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده سوالی را مطرح کردند که ابرش هایی که این قالی دارد مخصوصا شده یا در شور، این ابرش درآمده است؟

در ادامه آقای هادی پورجهان عنوان کردند که این ابرش، متریالی است که دست بافنده می باشد. یکی از اشتباهاتی که در فرش قم وجود دارد، نزدیک شدن فرش دستباف به فرش ماشینی است. زیرا این فرش به صورت کاملا آزاد بافته شده و پشم آن طبقه بندی نشده است اما تولیدکنندگان سعی دارند تا این ناهمگونی را از بین ببرند.

1401/08/17 ساعت : 11:00 - 11:30 پدیدآورنده : گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
1401/08/17
ساعت: 11:00 - 11:30
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش دوم نشست

بخش دوم نشست

در ادامه آقای محمدمهدی ایمانی عنوان کردند که در مکان هایی که خود رنگرزی دارند، در صورتی که یک کلاف پشم کمتر رنگ کنند و مدت زمان رنگرزی یا پشم آن متفاوت باشد، رنگرزی نیز متفاوت می شود. یکی از دلایلی که رنگ های ابریشم، تناژهای متفاوتی دارند به دلیل نوع پشم و مدت زمان رنگرزی آنها می باشد.

در ادامه آقای هادی پورجهان عنوان کردند که هیچگاه نمی توان در رنگرزی، رنگ ثابتی را به دست آورد. با تست آزمایشگاهی می توان نزدیک به رنگ مورد نظر تولید کرد درصورتی که تمام پارامترها یکسان باشد.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که یکی از آیتم هایی که میتوان گفت یک نقاشی از دیگری برتری دارد، روش تولید شدن رنگ های آن است. زیرا ثبات رنگ ها، متریال، تکنیک و... لازمه ی برتری است. سوالی مطرح است که انتخاب رنگ با تولیدکننده می باشد یا بافنده؟

در این باره آقای هادی پورجهان عنوان کردند که انتخاب رنگ با بافنده می باشد. در منطقه چهارمحال بختیاری، افراد قالی خشتی می بافند که رنگ این قالی، روستا به روستا متفاوت است. بنابراین افرادی که مهارت دارند می توانند بر اساس آب و هوا و... تشخیص دهند که رنگ طلایی بکار رفته در قالی، برای کدام روستا است یا در کدام روستا این رنگ بافته نمی شود.

در ادامه آقای محمدمهدی ایمانی ذکر کردند که منطقه جغرافیایی می تواند بر اساس نوع آب و هوا و پوشش گیاهی و... مشخص کند که کدام رنگ برای کدام منظقه می باشد. تفاوت در بداهه بودن است زیرا بداهه انتخاب کردن رنگ، بدین معنی می باشد که قالی نقشه دارد و مشخص است که بافنده چه رنگی را استفاده کند.

1401/08/17 ساعت : 11:30 - 12:00 پدیدآورنده : گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
1401/08/17
ساعت: 11:30 - 12:00
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش سوم نشست

بخش سوم نشست

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که تولیدکنندگان باید براین عقیده باشند که افرادی که برای آنها کار می کنند اعم از طراح، بافنده و... ارزش بالایی داشته و باید با معرفی این هنرمندان، ارزش آنها را بیش از قبل بالا ببرند زیرا با بالا رفتن ارزش آنها، ارزش تولیدکنندگان نیز بالا می رود و این مسئله باید در سیستم فکری و فرهنگی تغییر کند.

در ادامه دکتر محمد نوری اضافه کردند این رنگ آمیزی، ممکن است بداهه بافی باشد اما این سبز، در آذربایجان شرقی دیده نمی شود و این نقشه، کپی شده از قالی دیگری می باشد.

در ادامه آقای هادی پورجهان عنوان کردند که این قالی، بر اساس متریال هایی که بافنده در دست داشته است تولید شده که رنگ های آن شیمیایی می باشد و از بازار خریداری شده است. در بلوچستان تعداد محدودی رنگ برای تولید قالی وجود دارد و نمی توان گفت این قالی و رنگ سبز آن، برای این منطقه است یا خیر ؟

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که رنگ ها می توانند بر اساس نیاز بازار انتخاب شوند و فقط سلیقه بافنده در آن دخیل نباشد. بافنده نیز در انتخاب رنگ، نسبت به چیزی که در دسترس و طبیعت است رنگ ها را انتخاب می کند.

1401/08/17 ساعت : 12:00 - 12:30 پدیدآورنده : گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
1401/08/17
ساعت: 12:00 - 12:30
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش چهارم نشست

بخش چهارم نشست

در ادامه آقای محمد مهدی ایمانی عنوان کردند که  افراد نسبت به چیزی که میبینند بداهه بافی می کنند. همچنین عواملی چون زندگی، گذشته ی فرد و عوامل محیطی می تواند بر روی فرش تاثیرگذار باشد.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که خریدار، تجربه های شما را در زمینه تولید قالی می خرد و این تجربه و زمان، با ارزش ترین چیزی است که در این دنیا وجود دارد.

در ادامه آقای ابوالفضل خوش صحبت عنوان کردند که نقشه این فرش می تواند ذهنی و فی البداهه باشد اما رنگ های آن کاملا فکری انتخاب شده است زیرا از رنگ های سرد و گرم در کنار یکدیگر کار شده و به نوعی تقارن را حفظ کرده است.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردندکه در رنگ شیمیایی، طیف رنگی بسیار زیاد است برای مثال رنگ قرمز دو میلیون طیف رنگی دارد و باید بین آن رنگ کورد نظر خود را انتخاب کرد اما در رنگ طبیعی، قرمز با روناس رنگ می شود که می تواند طیف بالایی نیز داشته باشد اما اشتباه رنگی ندارد زیرا طبیعت آن را برای ما انتخاب کرده و هر کدام زیبایی خود را دارند.

1401/08/17 ساعت : 12:30 - 13:00 پدیدآورنده : گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
1401/08/17
ساعت: 12:30 - 13:00
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش پنجم نشست

بخش پنجم نشست

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که تولیدکنندگان نسبت به نیاز بازار، تولیدات خود را انجام می دهند و هدف اصلی تولیدکنندگان این است که فرش دستباف، ارزش واقعی خود را پیدا کند. بازار می خواهد اصالت و ارزش فرش را تایید کند و قیمت و ارزش را ثابت نگه دارد. دلیل موفق بودن کشورهای دیگر در بازار، برندسازی بر روی هنرمندان می باشد زیرا وقتی اثر یک هنرمند دیده می شود، باید دلایل چگونگی آن و انتخاب رنگ های آن نیز مشخص شود. تولیدکنندگان، بر اساس نیاز بازار، کارهای خود را تولید می کنند اما بهتر است که نیاز بازار همراه با زندگی تولیدکننده و حال دل او همراه باشد. تولیدکنندگان برای قوی تر کردن بازار امروز، باید نقش هنرمندان را برجسته تر کنند و به آنها ارزش بیشتری بدهند.

1401/08/17 ساعت : 13:00 - 13:30 پدیدآورنده : گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
1401/08/17
ساعت: 13:00 - 13:30
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش پایانی نشست

بخش پایانی نشست

در پایان، قرار بر این شد تا در جلسه آینده نیز، به ادامه موضوع نقد و بررسی فرش پازیریک آقای ابوالفضل خوش صحبت پرداخته شود.

1401/08/17 ساعت : 13:30 - 14:00 پدیدآورنده : گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
1401/08/17
ساعت: 13:30 - 14:00
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم