نوزدهمین نشست انجمن صنفی کارفرمایان فرش دستباف قم (واکاوی فرش هادی پورجهان)

جلسه نوزدهم انجمن صنفی کارفرمایان فرش دستباف قم با حضور جمعی تولیدکنندگان و فعالان حوزه فرش دستباف، آقایان محمدرضا رشتی زاده، علی اصغر خوش گفتار، احمد رجبیان، دکتر محمد نوری، دکتر محمد مقدمی راد، دکتر حسن عزیزی، هادی پورجهان، حسین بیک زاده، علی احمدی، محمدرضا صدیقیان، علی اشعری فرد، محمدمهدی ایمانی، دکتر محمد طالاری و خانم مریم بردبار در تاریخ 15 آذر 1401 در دانشگاه حضرت معصومه برگزار گردید. موضوع این جلسه با عنوان "واکاوی فرش هادی پورجهان" اعلام شد در ادامه هر یک از شرکت کنندگان نظر خود را در این باره ذکر نمودند که به شرح زیر می باشد. 

2022/12/06 | 1401/09/15

تعداد بازدید : 87

بخش اول نشست

جلسه به این صورت آغاز شد که آقای حسین بیک زاده عنوان کردند که در گذشته، دانشگاه ها با صنعت ارتباط داشتند اما مفاهیم به کسب و کار تغییر کرده است و لزوما فرش دیگر به عنوان صنعت دیده نمی شود و یک کسب و کار محسوب می شود که جنبه ی هنری آن بسیار کم دیده شده است.

در ادامه آقای احمد رجبیان ذکر کردند فرش دستباف قم، هنر صنعت است و هر جای دنیا فرش ابریشم نام برده شود، شهر قم در ذهنش تداعی می شود. ترکیب علم و مهارت، از نظر علمی و تجربی، برای تولید عالی است و به موفقیت های بالایی دست پیدا میکند. بازار یک منحنی سینوسی دارد و اگر تمام این فاکتورها با هم جمع و مدیریت شود تولید کننده و هنرمند هیچ زمانی دچار مشکل نمی شود.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که طبق تحقیقات انجام شده سیستم کار فرش دستباف، سنتی و حجره نشین است در صورتی که دنیا به سوی دیگری رفته و دسترسی به 7 میلیارد جمعیت را آسان کرده است. تولیدکنندگان باید فرهنگ و سنت ایرانی را حفظ کرده و با در نظر گرفتن این موارد، به سمت مدرنیته، فضای مجازی و آکادمی پیش روند. فرش ابریشم قم، همچون جواهری است که کسی آن را ندارد؛ بنابراین باید به این کالای لوکس و هنری ارزش داده شود و آن را هنر سنت و فرهنگ دانست تا با این کار، دیگران نیز ارزش آن را بپذیرند. در کالاهای لوکس و هنری، ارزش افزوده ی بالایی می توان به دست آورد در صورتی که این کار در صنعت امکان پذیر نیست. تولیدکنندگان باید برای یادگیری زبان فرش و تعریف آن تلاش کنند؛ بنابراین نیاز به دانش خاصی دارند تا به صورت آکادمیک، آن را تقسیم بندی کند و نگاه و زبان فرش را آموزش دهد. موضوع دیگری که حائز اهمیت است "تایید اصالت فرش و فاش شدن قیمت" است که برای تایید اصالت فرش، شناسنامه معتبری طراحی شده است؛ اما برای توسعه بازار، نیاز به فاش شدن قیمت مصرف کننده است که بعد از آن، باید به حفظ ارزش کالا نیز پرداخته شود. مصرف کننده درصورتی برای فرش دستباف هزینه می کند که در مدت زمان طولانی نیز، ارزش خود را حفظ کند.

تاریخ: 2022/12/06 | 1401/09/15 ساعت: 09:30 - 10:15 پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
2022/12/06 | 1401/09/15
ساعت: 09:30 - 10:15
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش دوم نشست

در ادامه دکتر محمد طالاری ذکر کردند موضوع دیگری که باید به آن پرداخته شود، مواجه با نسل جدید است تا زمانی که به این سیستم وارد می شوند، با یک شیوه ی سنتی روبه رو شوند اما نسل جدید آن را درک نمی کند. در فرش ماشینی سیستماتیک تر عمل می شود زیرا تحقیقات، بازاریابی، تداعیات برند، پوزیشن محصول و... انجام شده است که در طراحی، به قدری به فرش دستباف نزدیک می شوند که به دلیل اختلاف قیمت زیاد بین آنها، خریدار به این باور می رسد که مطلوبیت هایی که فرش دستباف به همراه دارد را فرش ماشینی نیز می تواند داشته باشد.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که تولیدکنندگان، فرش خود را پایین تر از قیمت تجاری آن می فروشند و با این کار، بازار تاجر را از بین برده اند و تاجر نیز به دلیل نداشتن سود در این فرش، دیگر آن را معرفی نمی کند. تولیدکنندگان می توانند نقش برندیگ خود را برعهده بگیرند و تبلیغات لازم را برای خود انجام دهند و هزینه برندینگ را به ارزش افزوده فرش اضافه کنند؛ با این روش به تبلیغات تاجر خارجی نیاز نمی شود. تولیدکنندگان باید قیمت فرش خود را برای مصرف کنندگان تعیین نمایند و کمتر از آن را برای تاجران و فروشندگان فرش در نظر گیرند تا به همان قیمت تعیین شده، به مصرف کنندگان عرضه کنند. تولیدکنندگان باید حسابداری صنعتی داشته باشند تا با محاسبه تمام هزینه های انجام شده برای فرش خود، قیمت نهایی آن را تعین نمایند.

در ادامه آقای محمدرضا صدیقیان ذکر کردند که نقطه ی قوت این صنف، قسمت مهارت است زیرا فرش قم از نظر طراحی و بافت حرف اول را میزند اما نقطه ضعف آن، آشنا نبودن با مبانی هنر، مدیریت کسب و کار و بازارایابی است که اگر دانشگاه ها بتوانند این ضعف علمی را برطرف کنند؛ بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

تاریخ: 2022/12/06 | 1401/09/15 ساعت: 10:15 - 11:00 پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
2022/12/06 | 1401/09/15
ساعت: 10:15 - 11:00
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش سوم نشست

ادامه ی این جلسه در حضور دانشجویان دانشگاه حضرت معصومه و اساتید دانشگاه و تولید کنندگاه و صادرکنندگان فرش دستباف قم برگزار گردید.

در ابتدای همایش، دکتر مریم بردبار عنوان کردند مسئله ای که مرکز و سیاست های مرکز با آن مواجه است، ارتباط مهارت، دانش و بازار است که تلاش مرکز برای خلاقیت کارگروه فرش، برقراری پیوند میان آنها است. این مرکز سعی دارد در بخش کارگروه فرش، یک مهندسی معکوس انجام دهد و سعی دارد بازار سنجیده شود و بر اساس نیاز بازار و تجربه افراد، یک مرکز نوآوری و خلاقیت، با ایجاد چندین هسته در زمینه تولید صنایع، طراحی نقشه، صنایع خلاق، هسته رنگرزی، هسته پژوهشی و هسته های متفاوت که به فراخر نیاز و ایده های دانشجوها وارد مرکز می شود، شکل گیرد و در راس هر کدام از هسته ها، مدیری قرار گیرد تا از تجربیات بالا برخوردار و از چهره های ماندگار و بین المللی باشد.

در ادامه آقای علی اصغر خوش گفتار ذکر کردند انجمن طراحان فرش، بیشتر با قشر نقاش و طراح فرش، رابطه دارد تا محصولی تولید شود که بافته شده ی یک طرح و تکنیک خاص همراه با هنر است که حکایت از فرهنگ و تمدن جامعه دارد.

در ادامه آقای احمد رجبیان عنوان کردند که فرش دستباف ایران، پرچم دوم کشور است و تحصیل در این رشته، علاقه ی بسیار می خواهد تا پس از تولید، از آن لذت ببرید. فرش قم، عمر جوانی دارد و قدمت آن به یک قرن می رسد اما گوس سبقت را از شهرها ربوده است.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده ذکر کردند فرش یک هنر جمعی است و همانند ارکست موسیقی که یک رهبر، نوازنده و خواننده را جمع کرده تا یک اثری بیرون دهند. فرش دستباف، هنر فرهنگ و سنت ایرانی ها است چون زمان در آن نهفته شده و خاطرات و هنر فرد در طراحی آن بکار رفته است و بافنده تا اتمام کار، طرح قالی را نمی داند و مشخص نمی شود که بافنده، فرش را با عشق بافته است یا خیر؛ بنابراین می توان در بازار جهانی، ارزش افزوده این کار را دریافت کرد.

در ادامه دکتر محمد نوری عنوان کردند که هنر فرش ایران، هویت ملی ایران است چون بستر تمام هنرهای سنتی، تجلی گاه فرش است.

تاریخ: 2022/12/06 | 1401/09/15 ساعت: 11:00 - 12:00 پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
2022/12/06 | 1401/09/15
ساعت: 11:00 - 12:00
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش چهارم نشست

در ادامه دکتر محمد مقدمی راد ذکر کردند که هنر، دنیای بی پایان است و انتها ندارد. بنابراین دانشجویان طراح می توانند با فکر و ایده ی تازه، به سمت موفقیت حرکت کنند.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند انجمن کارفرمایان فرش، جلساتی را در زمینه واکاوی فرش های مختلف تشکیل داده اند تا گفت و گوی آن ها مشخص شود. بنابراین با نقد کردن فرش، می توان زبان فرش را به صورت آکادمیک تعریف کرد.

در ادامه دکتر حسن عزیزی ذکر کردند در گذشته، فرش های قم ساده بودند و سایه روشن در آنها استفاده نمی شد و از رنگ های تخت تحت تاثیر شهرهایی همجوار کاشان، کرمان و .. برای آن استفاده می کردند

در ادامه آقای هادی پورجهان عنوان کردند فرش هایی برای واکاوی به نمایش گذاشته شده است تا زبان و حرف آن ها را بررسی کنیم. فرش اول بیانگر صفر و یک است و دیجیتال شدن زندگی را در عصر جدید نشان میدهد که هر کدام از صفر و یک ها با توجه به شکل چینش، به ما رنگ و تصویر می دهند. فرش دوم، نماد جنگل سوخته است و اوج ناامیدی و یاس را این قالی نشان میدهد و دیگری، رقص سماع است که موضوعات مختلفی برای آن تعریف شده است و ابریشم 70 رج می باشد.

در ادامه آقای احمد رجیبیان عنوان کردند که طرح گل سرخ، به 60 سال گذشته بر می گردد که پدر ایشان در آن زمان، با سفر به شیراز و دیدن اب و هوا و گل ها، طرح گل رز با رنگ های طبیعی در ذهن ایشان تداعی می شود تا آن را ببافد. این طرح بسیار موفق بود و مورد استقبال کشورهای دیکر نیز قرار گرفت.

تاریخ: 2022/12/06 | 1401/09/15 ساعت: 12:00 - 13:00 پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
2022/12/06 | 1401/09/15
ساعت: 12:00 - 13:00
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش پنجم نشست

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده سوالی را مطرح کردند که نقش هنرمند در جامعه چیست؟ برای هنرمند شدن چه کارهایی لازم است؟

در این باره دکتر حسن عزیزی عنوان کردند که هنرمند می تواند با هنر خود، حال مردم را خوب کند. اثر هنری تاریخ مصرف ندارند و همیشه جاودان است؛ بنابراین هر انداره ناب تر و هنری تر باشد، جاودان تر و طول عمر بیشتری دارد.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده سوالی را مطرح کردند که در مسئله فرش، می توان راجع به هنر تزئینات و دکوراتیو گفت و گو کرد؟ چه معنی و مفهومی می توان برای هنر دکوراتیو تعریف کرد؟

در ادامه دکتر حسن عزیزی ذکر کردند که هنرمند، باید به خواسته ی بازار توجه کند و بر اساس روحیات افراد، کار خود را ارائه دهد اما می تواند گاهی برای خود و بدون در نظر گرفتن سلایق بازار، کار کند که قطعا می تواند مخاطب خاص خود را داشته باشد زیرا هنر، برای اندیشه و تفکر خاصی است که در ذهن وجود دارد و ناب است.

در ادامه آقای محمدرضا رشتی زاده عنوان کردند که فرش دستباف، به صورت یونیک و خاص تولید می شود و اثر یک هنرمند است که می تواند بیش از 200 سال عمر کند. بنابراین به هر میزانی که جنبه هنری فرش دستباف، بیشتر شود جایگاه آن در دنیا نیز بیشتر می شود.

در ادامه آقای احمد رجبیان ذکر کردند که تولیدکنندگان برای تولید، وابسته به واردات نیستند و تولیدات و کارهای آن در ایران انجام می شود و سپس کارهای خود را صادر می کنند. موضوع دیگری که حائز اهمیت است برداشته شدن پیمان سپاری ارزی از فرش دستباف است که با این کار، فرش دستباف می تواند بازار روشنی پیدا کند.

تاریخ: 2022/12/06 | 1401/09/15 ساعت: 13:00 - 14:00 پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
2022/12/06 | 1401/09/15
ساعت: 13:00 - 14:00
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم

بخش پایانی نشست

 در پایان جلسه آقای حسین بیک زاده ضمن تشکر از اساتید، دانشجویان و دوستانی که مطالب مفید ارائه دادند این همایش را به پایان رساندند.

 

تاریخ: 2022/12/06 | 1401/09/15 ساعت: 14:00 - 14:05 پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم
2022/12/06 | 1401/09/15
ساعت: 14:00 - 14:05
پدیدآورنده: گالری انجمن کارفرمایان فرش قم